header-oldebroek-voor-mekaar

Het vakantiegevoel van Hattemerbroek

HATTEMERBROEK – Zo zoetjesaan ontstaat er meer reuring en levendigheid in Hattemerbroek. “Het dorp leeft”, vinden Wilhelmien Krop en Klaas Blok van het Dorpsoverleg. “Het is een poos stilletjes geweest. Nu groeit en bloeit het steeds meer.”

hattemerbroek_1
De leefbaarheid van Hattemerbroek, daar draait het voor Krop, Blok en hun Dorpsoverleg om.

Daar zijn ze bij het Dorpsoverleg van de elfhonderd zielen tellende kern blij mee. Met een groep van zes actieve inwoners doen ze er alles aan om initiatieven te starten, ideeën van de grond te krijgen en bovendien als spreekbuis tussen gemeente, organisaties en inwoners te fungeren. “We hebben formeel geen status. Veel inwoners denken dat we beslissingen nemen, maar dat is helemaal niet zo”, vertelt Wilhelmina Krop. “We stimuleren, verbinden organisaties en verenigingen, verzamelen informatie van inwoners en geven de gemeente gevraagd en ongevraagd advies. We hebben niet eens een formeel bestuur. We zijn gewoon zes vrijwilligers met hart voor het dorp.”
“En we gaan altijd uit van het positieve”, voegt Klaas Blok toe. “We houden het gesprek open, gaan uit van verbeteringen. Soms gaat dat langzaam. Er spelen nu eenmaal wat grote zaken rond ons dorp. Het bedrijventerrein, de windmolens: vaak kun je daar maar beperkt invloed op uitoefenen. Vandaar dat we ook kleinere praktische zaken oppakken. Dan bereik je sneller iets, daar krijg je energie van.”

Leefbaarheid
Een hek langs de spoorlijn zodat kinderen daar niet in de buurt van het spoor verzeild raken, wat extra onderhoud plegen aan speeltuinen, ballenvangers, activiteiten tijdens Burendag, een samenwerking tussen de Oranjevereniging en de voetbalclub om op Koningsdag meer jeugd te trekken, pleiten voor het niet op het dorp richten van lichtreclames, het starten van een buurtapp: op allerlei terreinen houden de twee zich bezig met de leefbaarheid van Hattemerbroek.
“Vaak bedenken wij wat en leggen de verbanden om het te realiseren. Inwoners weten ons onderhand steeds beter te vinden en ook tijdens het jaarlijkse overleg met de burgers krijgen we de nodige input.”
Want Hattemerbroek is het waard vinden de twee. “Het is een prettig dorp. We overlopen elkaar niet, maar zijn er wel voor elkaar”, vindt Klaas Blok, die er met een onderbreking een groot deel van zijn leven woont. “Ik kom uit Rotterdam en ik vind het hier geweldig”, biecht Wilhelmien Krop op. “Met een jong gezin is een grote stad niets. Hier kunnen ze spelen, ze hebben de ruimte. Ik kom vaak in Hattem maar rijd iedere keer met een vakantiegevoel naar Hattemerbroek!”

 

logo provincie gelderland

Dit platform OvM online is mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland