header-oldebroek-voor-mekaar

Ja, hoe toevallig kan het in het leven gaan. Jans en Pietje zijn beiden geen “zitters”. Op deze mooie nazomerse dag heeft Jans de fiets gepakt en heeft Pietje zijn wandelschoenen ondergebonden. Beiden zijn ze neergestreken op een bankje met uitzicht op het gebouw van landgoed ‘De Vollenhof’.

Ze voelen de regels die vroeger door Johannes Vollenhove geschreven zijn. Ze gelden na ruim 300 jaar nog steeds.
“Heb jij het verhaal van lijst 7 in de laatste HAH gelezen Pietje?” vraagt Jans. Pietje is het niet opgevallen. ”Meneer Huub wil een soort partij/groep oprichten voor de gemeenteraad. Het bijzondere is, dat deze partij niet politiek geëngageerd is. Een soort onafhankelijke, democratische stem van het volk. Geen partijpolitiek gedoe, geen achterkamertjes, geen onbegrijpelijke taal, geen vriendjespolitiek, echte burgerparticipatie! Mij spreekt dat wel aan”.
Pietje krabt eens achter zijn oren. Dat klinkt wel heel erg verleidelijk. Tegelijkertijd bedenkt hij dat deze pure democratie eigenlijk niet bestaat. Al talloze eeuwen heeft men geprobeerd om democratie/medezeggenschap op deze manier van de grond te krijgen, wat lang niet altijd gelukt is. ”Weet je wat het is Jans: Deskundigen hebben vastgesteld dat je de bevolking in 3 groepen kunt verdelen. De grootste groep (60%) kan democratie / medezeggenschap weinig schelen. Een kleine groep (15-20%) heeft op basis van een of andere overtuiging een vaste mening. De restgroep denkt na of leeft mee en daar doe je het voor. Het risico is dat er geen duidelijke “stem” van het volk is …. tenzij de partij een charismatische leider heeft, die in staat is de denkende groep positief te beïnvloeden en de ongeïnteresseerden wakker kan schudden. Er zijn maar weinigen die dat gekund hebben, maar eentje weet ik er: Nelson Mandela.” “Nou”, zegt Jans, ”Jij zoekt het ook wel ver weg en ingewikkeld!”. “Nee, Jans, ik vind het eigenlijk heel stoer wat meneer Huub doet en hij verdient alle ondersteuning. Zijn idee is een voorbeeld van durf, lef, verandering en out of the box denken, daar staat de koersgroep ook voor. Wellicht moet hij zijn idee aanmelden op onze website, want als zijn partij slaagt en doet we ze beoogt te doen voor de gemeenschap, dan kan dit idee zeker in de prijzen gaan vallen”. Jans hoopt dat meneer Huub deze column leest zoals zij vanmorgen die van hem las. Misschien zit er iets moois in…..

logo provincie gelderland

Dit platform OvM online is mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland