header-oldebroek-voor-mekaar

 

(Het verhaal van de koersgroep over de weg naar een samenleving voor elkaar in de gemeente Oldebroek)

Jans en Pietje fietsen naar huis na een bijeenkomst met een aantal ambtenaren van de gemeente die zich bezig houden met het fenomeen: deregulatie. Deregulatie (minder regeltjes en snellere actie) is een van de vijf speerpunten van de koersgroep. Ze hebben een goed gevoel over het gesprek, dat komt omdat het goed was voorbereid en dat men goed naar elkaar luisterde. Het is dan minder van belang of er al grote vorderingen zijn gemaakt. Maar toch….over zaken als wonen en welzijn, handhavingsbeleid en bv het boomkapbeleid waren al de nodige voorbereidingen geweest en deze zouden verder in de  gemeenteraad besproken worden.

Pietje moet nog naar Wezep en Jans naar ‘t Loo. ”Zullen we nog een kopje koffie gaan drinken in het boerderijmuseum Jans?” ”Goed Pietje, daar zijn altijd aardige mensen die je vriendelijk ontvangen en bij de koffie kun je heerlijke krentensneetjes krijgen”.

Ze gaan zitten onder een mooie schaduwrijke boom. Pietje bestelt de koffie en intussen ziet Jans onder de boom een plaatje glinsteren. Bert staat erop, geschonken door zijn wandelvrienden. De naam Bert zegt Pietje niets en ook de vrijwilligers weten het niet meteen. Een oudere dame weet iets over de boom te vertellen. Bert was jaren lang de motor van het museum. Vriendelijk, maar kritisch streed hij voor ‘zijn’ museum, wat er mede toe bijgedragen heeft tot wat het nu is. Hij kreeg ook daarvoor een erepenning van de gemeente Oldebroek (een soort synoniem voor het beeldje Oldebroek voor mekaar?).  “Een majestueuze boom”, bevestigd een boomkweker uit Noord Holland die toevallig is aangeschoven. “Een rode of bruine beuk straalt eerbied, gezag en waardigheid uit. ”Eigenlijk een soort Oldebroek voor elkaar in een tijd dat die zin nog niet bestond”,  denken Jans en Pietje.

Ze stappen weer op en komen langs een van de startpunten van het nieuwe klompen pad: het Vreepad. Ze lezen dat vree scheiding betekent, in dit geval van hoger en lager gelegen land. Dit pad is er mede gekomen door medewerking van de koersgroep. Ze zijn er beiden een beetje trots op.

Pietje, als liefhebber van de wandelsport, zorgt met vele vrijwilligers dat het pad goed volgbaar en begaanbaar blijft.

Even later slaat Jans rechts af en gaat Pietje verder naar Wezep. Wezep en ’t Loo denkt Pietje zo verschillend, maar als je dezelfde passie hebt, ook weer dicht bij elkaar. www.oldebroekvoormekaar.nl

logo provincie gelderland

Dit platform OvM online is mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland