header-oldebroek-voor-mekaar

Kwiek Beweegroute

Deze coronatijden zijn erg zwaar voor onze bewoners, er is veel angst en eenzaamheid. Voor ons als personeel is het een flinke uitdaging om binnen de kaders ontspanning te bieden voor onze bewoners. Veel activiteiten kunnen niet doorgaan vanwege deze pandemie. Echter is “wandelen” altijd een goede en veilig optie voor onze bewoners. De voordeur uit stappen en op pad te gaan in de frisse buitenlucht. De wind door je haren, vogels in de lucht, bloeiende planten op de grond, vallende bladeren. Zelf lopend, met enige ondersteuning of in een rolstoel. Samen met familie, personeel of vrijwilligers. Bewegen is goed voor iedereen en voor elke leeftijd.

De natuur en het buiten zijn zorgt bovendien voor ontspanning en vermindert stress. Buiten gaat de tijd veel sneller dan binnen. Voordat je het weet, ben je al een uur onderweg. Een voordeel van buiten bewegen, is dat je in de zon bent. Zonlicht zorgt ervoor dat je vitamine D aanmaakt. Dit is onder meer goed voor je botten. Dit geldt natuurlijk alleen overdag en met name in de zomer. Zonlicht is ook goed voor je slaapritme.
De buitenlucht voor je wandeltraining is altijd open en is nooit bezet. Geen openingstijden en geen apparaten die bezet zijn. Ook in het kader van valpreventie is een ommetje een goede training.

Wat is een KWIEK beweegroute?
Een KWIEK beweegroute is een laagdrempelige wandelroute voor iedereen die wil bewegen. Het is een bewegwijzerde route van 1 km door de buurt rondom loc. Veldheem. Op deze route kan men naast “een ommetje”, extra bewegingsoefeningen doen die vermeld staan op de stoeptegels en andere straatmeubilair. De route hebben wij zo uitgezet zodat men langs verschillende ontmoetingspunten komt zoals een speeltuintje, een school en een dierenweide. Naast bewegen is het sociale aspect, het elkaar ontmoeten van nog grotere waarde. Elkaar groeten of een kort gesprekje kan zoveel eenzaamheid onder mensen weghalen. We willen met deze route gelegenheid bieden om elkaar te ontmoeten. ( http://kwiekbeweegroute.nl/ )

Zoals ik al noemde, iedereen kan deze route lopen. Het is aan te passen naar elk niveau. Men kan de hele route lopen, een stukje inkorten maar ook uitbreiden met een andere aansluitende route. Wij hebben juist voor locatie Veldheem gekozen omdat op deze locatie de fysioruimte aanwezig is, zodat de therapieën uitgebreid kunnen worden met een extra uitdaging.

Met vriendelijke groet,
Oldebroekvoormekaar.nl

logo provincie gelderland

Dit platform OvM online is mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland