header-oldebroek-voor-mekaar

Puttensteins Bos flink opgeknapt

Vorig jaar zomer vroegen enkele buurtbewoners de gemeente naar de mogelijkheden om het bosperceel tussen de Puttensteinsveldweg en de Boekweitakker in Wezep op te knappen. Het gebied, eigendom van de gemeente, was volgens de buurt aan groot onderhoud toe. Zij maakten op verzoek van de gemeente een verbeterplan en kregen daarbij advies van de groendeskundige van de gemeente. Na een akkoord is eind 2020 met de uitvoering gestart. Met het inzaaien van wildbloemenmengsel in de berm afgelopen week is het project afgerond en staat dit bosperceel dankzij de inzet van de buurt er weer keurig bij.

Spelen en wandelen
Wethouder Bob Bergkamp is enthousiast: “Er wordt veel gebruik gemaakt van het gebied. Kinderen fietscrossen daar, volwassenen maken een ommetje over de wandelpaden of laten hun hond daar uit. Maar de buurt stoorde zich ook aan het vele zwerfafval, de dode bomen en de wandelpaden die steeds moeilijker begaanbaar waren. Buurtbewoners staken de koppen bij elkaar en bedachten samen met de gemeente een plan voor verbetering van het bos. Het doel was om het bos om te vormen naar een plek waar kinderen veilig kunnen spelen en om de natuurkwaliteit te verbeteren. Een plek voor jong en oud, met aandacht voor het beschermen van bomen, planten en dieren.”

Puttensteinsbos
Net voor de kerstdagen zijn de nieuwe bomen en struiken geplant

Positieve reacties
Net voor de kerstdagen zijn de nieuwe bomen en struiken geplant. Veel buurtbewoners hielpen mee met het plaatsen van de bomen en struiken. Ook werden wandelpaden aangelegd en een fietscrossparcours gemarkeerd met boomstammetjes. In de bomen zijn nestkasten opgehangen waar vogels als de grote bonte specht en een eekhoornfamilie gebruik van maken. De initiatiefgroep kreeg veel positieve reacties van andere omwonenden van het bos.

Onderhoud
Wethouder Bergkamp: “We hebben met de buurtbewoners afgesproken dat zij enkele onderhoudstaken uit gaan voeren zoals water geven, zwerfvuil opruimen en paden vrijhouden. Deze afspraak past goed in de aanpak Oldebroek voor Mekaar. De gemeente plaatst binnenkort nog een bord met daarop enkele spelregels over het gebruik van het bos. Een bos waar iedereen welkom is om te wandelen, te fietsen en te spelen, met respect voor de natuur.”

logo provincie gelderland

Dit platform OvM online is mede mogelijk gemaakt door deĀ provincie Gelderland