header-oldebroek-voor-mekaar

Wezep, net geen stad maar ook geen dorp

WEZEP – De belangen vertegenwoordigen van de inwoners van Wezep, het valt niet altijd mee. De kern is met rond de vijftienduizend inwoners voor de Klankbordgroep Wezep net te groot om iedereen te kennen. Bovendien is de opbouw van de bevolking divers. “Als mensen zich al betrokken voelen dan is het bij hun straat of hun wijk”, merkt Jan Bredewout, voorzitter van de klankbordgroep.

kbg wezep_1
Diny Griede en Jan Bredewout voor het kunstwerk bij het treinstation van Wezep.

In verschillende wijken zijn daarom groepen gestart. “In Wezep-Noord is er een gekomen”, vertelt hij. “Er zijn daar parkeerproblemen, het verleggen van de afrit speelt, H2O, het zijn allemaal zaken waarvoor mensen in beweging komen.” Ook binnen de wijk de Akkers gebeurt volop met huisbezoeken en het starten van activiteiten. “Net over het spoor is een groep zelf begonnen. Zo zie je dat het gemakkelijker is om op kleine schaal mensen bij elkaar te brengen.”
Het betekent niet dat de klankbordgroep geen nuttig werk doet. Die vormt de link tussen Wezep en de gemeente. Dat heeft de afgelopen tijd het verbeteren van verkeersonveilige situaties opgeleverd. Ook de oude begraafplaats kreeg een opknapbeurt en er kwam een digitaal platform.

Beweging
“Als je zaken met de gemeente moet regelen duurt het vaak lang”, heeft Diny Griede, die ook in de klankbordgroep zit, gemerkt. “Daardoor zijn er in het verleden mensen afgehaakt.” Het duo ziet dat er de laatste tijd beweging komt. “We krijgen steeds vaker dingen voor elkaar. Je merkt dat de wethouders en de gemeenteraad graag willen. Nu komen ook de ambtenaren in beweging.”
De kruising bij de Dorpskerk werd veiliger, er kwam een zebrapad bij het winkelcentrum, de begraafplaats ligt er mooi bij en ook andere wensen vanuit de bevolking werden opgepakt. Ze doen het vrijwilligerswerk allebei graag. “We hebben hart voor Wezep. Het is hier mooi. Alle voordelen van de stad en daarbij toch nog het dorpse en de mooie natuur. Wij willen er aan bijdragen dat het voor iedereen zo prettig mogelijk wonen is.”
Dus gaan ze door. De muziektent moet, wat hen betreft, behouden blijven. Ook een aangepast toilet in het winkelcentrum zodat mindervaliden er terecht kunnen staat hoog op het verlanglijstje, net als herinneringsplekken voor vliegtuigen die in de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort in Wezep. “De meeste mensen kennen ons. We horen van alles, mensen spreken ons aan. Als groep ben je nu eenmaal machtiger dan als je in je eentje naar de gemeente stapt.”

logo provincie gelderland

Dit platform OvM online is mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland