header-oldebroek-voor-mekaar

Op ’t Loo doen ze het ‘veur mekoare’

’t LOO – Het dorp ligt er spic en span bij. Sinds in 2015 het groenonderhoud van de gemeente is overgedragen aan ’t Loo zijn vrijwilligers van de ATB-vereniging en het dorpshuis in touw om, samen met wat ondersteunende uren van een ZZP’er, alles binnen de dorpskern netjes te houden. “We zien de verschillen”, vindt Ineke van Rijssen. Ze is secretaris van de Klankbordgroep ’t Loo en onderhoudt, samen met voorzitter Dirk Fobbe en penningmeester Bé Meijer, de contacten binnen het dorp en tussen ’t Loo en de gemeente.
Het bijbehorende budget heeft het dorp ook gekregen. Doordat er voor een belangrijk deel met vrijwilligers gewerkt wordt blijft er geld over dat gestoken wordt in verbeteringen. De welkomstborden zijn nieuw, er hangen poepzakjes voor mensen die hun honden uitlaten, een kerstboom bij het Grinthuus, het zijn maar een paar voorbeelden van wat met het geld van de burgerbegroting wordt gedaan.

loo
Ineke van Rijssen en Bé Meijer in de pannakooi die onlangs kunstgras kreeg.

Aanspreekpunt
De klankbordgroep ontstond in 2009 op initiatief van de gemeente. “Die hadden graag een aanspreekpunt zodat overleggen met een dorp gemakkelijker was”, legt Ineke van Rijssen uit. “Veel mensen zien ons als verlengstuk van de gemeente”, vult Bé Meijer aan. “Maar dat zijn we niet. We doen dit als vrijwilliger en willen ons inzetten voor het dorp.”
Hoewel ze er allebei al dertig jaar wonen worden ze nooit een echte Loo’se. “Nee, en dat gaat ook niet lukken. Daarvoor moet je hier geboren zijn. Dit dorp was vroeger een arme gemeenschap. Je had elkaar hard nodig en ook hebben veel inwoners familiebanden. Dat maakt het een hecht dorp”, vindt Van Rijssen. “Er is de laatste jaren wel meer instroom van buiten, maar in de kern is dat nog steeds wat het dorp typeert.”
Een keer per jaar organiseert de klankbordgroep een Dorpsavond, waar ideeën van inwoners op om ‘hun’ dorp nog mooier en beter te maken uitgesproken kunnen worden. Van de zeshonderd inwoners in de kern en de zeshonderd in het buitengebied komen daar meestal een stuk of veertig opdagen. “Als het haalbare voorstellen zijn vertalen wij die naar actie. Met mekoare en veur mekoare is altijd het motto en dat lukt. Zonder de klankbordgroep was er ondermeer geen veilige schoolroute, was er geen kunstgras in de Pannakooi, stonden er minder bladbakken. Het gevoel van verantwoordelijkheid is ook groter. Je laat je hond nu eenmaal niet poepen op een veld dat door een vrijwilliger gemaaid wordt.”

Op 20 april 2017 werd er een Dorpsavond gehouden in ’t Grinthuus, de bewoners werden bijgepraat door de klankbordgroep en konden vragen stellen. Download hier de presentatie die op die avond werd getoond.
LocoTV heeft deze zomer een mooie reportage gemaakt over de kern ’t Loo. Klik op de afbeelding hier om deze op Youtube te bekijken.
LocoLoo

logo provincie gelderland

Dit platform OvM online is mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland