header-oldebroek-voor-mekaar

13 april 2019 bron Locourant
Langzaam maar zeker groeit de wijktuin in Wezep Noord
WEZEP – Langzaam maar zeker groeit de wijktuin in Wezep Noord. Er zijn vier ruime bakken gemaakt die gevuld worden met de bloemen, groenten en kruiden. Er is ruimte voor pompoenen, courgette en kalebassen.De perenboom staat er nu in volle bloei en de eerste peultjes staat al boven de grond. De nachten zijn nog koud maar ze kunnen er tegen. In de kas bij het Agnieten College staan bakken vol met zaaigoed. Verzorgd door de leerlingen, die binnenkort de tuinbonen gaan uitplanten in de wijktuin.
Vrijwilligers hebben de handen uit de mouwen gestoken en hebben een mooi hekwerk geplaatst om de tuin heen. Dit om honden, katten en konijnen uit de tuin te houden.

Bekijk hier de fotoreportage gemaakt door Alida Bosma voor Locourant.

Er zijn nog plannen genoeg om de tuin verder aan te kleden bijvoorbeeld een bankje, een staande bloembak voor aardbeien en een kunstwerk voor de tomaten. Wie wil mag zich aansluiten bij de groep vrijwilligers van de wijk tuin. Maar je mag ook genieten van de tuin en lekker op het bankje gaan zitten.

Voorjaar 2019
De wijktuin Wezep Noord wordt klaargemaakt voor het komende kweekseizoen. Vrijwilligers hebben er een bloembak bij gemaakt en een kuub aarde verdeeld over de bakken voor de groenten. In de kas van het Agnietencollege is begonnen met het zaaien in kweekbakken. Dat was een goed moment om de leerlingen er bij te halen en een  ‘les’ te verzorgen. Niet alle leerlingen wisten wat ‘oogsten’ is. De uitleg is gegeven; ze moeten nu eerst een tijdje wachten om de groei van de planten te zien en het daadwerkelijke oogsten in de wijktuin. In de kas van het Agnietencollege worden gewassen opgekweekt en deze worden in het voorjaar in de wijktuin geplant.

In Wezep Noord aan de Bulten is een wijktuin in wording. Het betreft een moestuin die een verbindende functie in de wijk moet krijgen. Buurtbewoners kunnen helpen met verbouwen van groente en fruit en dit als de tijd rijp is, zelf gaan oogsten.

De vrijwilligers willen samen met de gemeente en leefbaarheidsalliantie gelderland, de moestuin in 2019 naar een hoger niveau tillen. Inmiddels zijn kweekbakken geplaatst en bloembollen om het geheel kleur te geven.
Ook de scholen Het Agnietencollege en de Groene Welle uit Zwolle denken mee over de vormgeving.
In de kas van het Agnietencollege worden de gewassen in de winter opgekweekt en deze worden in het voorjaar in de wijktuin geplant.

De vrijwilligers zijn op zoek naar enthousiaste mensen die willen helpen met het onderhoud. Aanmelden kan door gewoon even langs de wijktuin te lopen en een praatje met de vrijwilligers te maken.

De gemeente heeft vorig jaar de wijktuin voorzien van een waterpomp. Het is de bedoeling dat er binnenkort een houten hekwerk om de wijkmoestuin komt.

logo provincie gelderland

Dit platform OvM online is mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland