header-oldebroek-voor-mekaar

Het is mooi in de Wijktuin Wezep Noord
September 2020

Aan de Noordsingel in Wezep zijn vrijwilligers druk bezig geweest in de wijktuin. Bieten, boontjes, witlof, snijbiet en aardappelen geven deze zomer een mooie oogst. De aardbeien bloeiden volop,  dus dat was ook smullen van de zomerkoninkjes.

Het mooie weer had ook een keerzijde, de vijf vaste vrijwilligers moesten regelmatig water geven! Bloemen geven de tuin een vrolijk geheel. Eind augustus zijn vijf perenboompjes in Friesland (gratis) opgehaald. Na het planten zijn die door vrijwilligers van Groentje goed vastgezet met een steunpaal. Ook hebben zij de eerste vormsnoei gedaan.
Iedereen mag de moestuin bezoeken. Ook bescheiden oogsten is toegestaan.

In de moestuin werken is leuk en er is altijd wel wat te doen. Hulp is welkom! Wie mee wil helpen kan contact opnemen met Alida Bosma telefoon: 038-3760804,  E-mail: alida@bosma-otten.nl

Najaarswerkzaamheden 2019
Geschreven door Alida Bosma – Otten

De wind heeft het meeste blad al van de takken van de bomen geblazen. Het is herfst en de winter komt eraan. Op de wijk tuin in Wezep is het een kale boel. De bloemen en groente bakken staan leeg.
De boerenkool is opgegeten maar de dikke preien staan te wachten op de liefhebbers die snert willen koken.
Ook al is het nu geen plant of zaai seizoen, er zijn altijd wel wat klusjes te doen. Nu is het tijd om de tuin winterklaar te maken. Vrijwilligers hebben aanhangers vol mest gehaald en verdeeld over de bakken. Vrijwilligers die wat tijd over hebben spitten nu de mest er onder.

De groenbemester phacelia die deze herfst prachtig heeft gebloeid wordt nu ook omgespit. De mest dient niet alleen als voedingsstof voor de planten maar bevordert ook het bodemleven. Afgelopen zomer heeft de tuin veel pompoenen en kalebassen opgebracht. De oogst van worteltjes, rabarber, bieten, aardappelen, bessen en prei was prima.
De prachtige afrastering, van kastanje houten paaltjes, hielden konijnen, katten en honden uit de moestuin.
De waterpomp heeft ook zijn nut bewezen in deze warme droge zomer.

Een groepje vrijwilligers uit Wezep Noord onderhoud de wijk tuin. Maar wie interesse heeft om eens mee te helpen tuinieren is van harte welkom. De wijk tuin is voor alle inwoners van Wezep Noord.
En als gewassen klaar zijn om te oogsten, mag er door iedereen wat afgehaald worden.
Gezamenlijk tuinieren, oogsten en eten bevordert de samenhorigheid in de buurt.

Je hoeft echt niet groene vingers te hebben om mee te doen, al doende leert men. Zin om ook mee te doen of voor meer informatie bel of mail maar Alida Bosma, telefoon 038-3760804 of email alida@bosma-otten.nl

Voorjaar 2019

13 april 2019 bron Locourant
Langzaam maar zeker groeit de wijktuin in Wezep Noord
WEZEP – Langzaam maar zeker groeit de wijktuin in Wezep Noord. Er zijn vier ruime bakken gemaakt die gevuld worden met de bloemen, groenten en kruiden. Er is ruimte voor pompoenen, courgette en kalebassen.De perenboom staat er nu in volle bloei en de eerste peultjes staat al boven de grond. De nachten zijn nog koud maar ze kunnen er tegen. In de kas bij het Agnieten College staan bakken vol met zaaigoed. Verzorgd door de leerlingen, die binnenkort de tuinbonen gaan uitplanten in de wijktuin.
Vrijwilligers hebben de handen uit de mouwen gestoken en hebben een mooi hekwerk geplaatst om de tuin heen. Dit om honden, katten en konijnen uit de tuin te houden.

Bekijk hier de fotoreportage gemaakt door Alida Bosma voor Locourant.

Er zijn nog plannen genoeg om de tuin verder aan te kleden bijvoorbeeld een bankje, een staande bloembak voor aardbeien en een kunstwerk voor de tomaten. Wie wil mag zich aansluiten bij de groep vrijwilligers van de wijk tuin. Maar je mag ook genieten van de tuin en lekker op het bankje gaan zitten.

Voorjaar 2019
De wijktuin Wezep Noord wordt klaargemaakt voor het komende kweekseizoen. Vrijwilligers hebben er een bloembak bij gemaakt en een kuub aarde verdeeld over de bakken voor de groenten. In de kas van het Agnietencollege is begonnen met het zaaien in kweekbakken. Dat was een goed moment om de leerlingen er bij te halen en een  ‘les’ te verzorgen. Niet alle leerlingen wisten wat ‘oogsten’ is. De uitleg is gegeven; ze moeten nu eerst een tijdje wachten om de groei van de planten te zien en het daadwerkelijke oogsten in de wijktuin. In de kas van het Agnietencollege worden gewassen opgekweekt en deze worden in het voorjaar in de wijktuin geplant.

In Wezep Noord aan de Bulten is een wijktuin in wording. Het betreft een moestuin die een verbindende functie in de wijk moet krijgen. Buurtbewoners kunnen helpen met verbouwen van groente en fruit en dit als de tijd rijp is, zelf gaan oogsten.

De vrijwilligers willen samen met de gemeente en leefbaarheidsalliantie gelderland, de moestuin in 2019 naar een hoger niveau tillen. Inmiddels zijn kweekbakken geplaatst en bloembollen om het geheel kleur te geven.
Ook de scholen Het Agnietencollege en de Groene Welle uit Zwolle denken mee over de vormgeving.
In de kas van het Agnietencollege worden de gewassen in de winter opgekweekt en deze worden in het voorjaar in de wijktuin geplant.

De vrijwilligers zijn op zoek naar enthousiaste mensen die willen helpen met het onderhoud. Aanmelden kan door gewoon even langs de wijktuin te lopen en een praatje met de vrijwilligers te maken.

De gemeente heeft vorig jaar de wijktuin voorzien van een waterpomp. Het is de bedoeling dat er binnenkort een houten hekwerk om de wijkmoestuin komt.

logo provincie gelderland

Dit platform OvM online is mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland