header-oldebroek-voor-mekaar

Op woensdagmiddag 21 juni was het feest in Oosterwolde. Deze middag stonden initiatiefnemers, betrokkenen en inwoners van Oosterwolde stil bij het geslaagde burgerinitiatief Hart van Oosterwolde. Het multifunctionele centrum is inmiddels een vaste ontmoetingsplek in het dorp, de nieuwe appartementen worden bewoond en de openbare ruimte is opnieuw ingericht. Na een officieel gedeelte, waarbij ook kinderen van CNS De Wegwijzer in Oosterwolde en de Koldewijn Schoele in Kamperveen betrokken waren, was het de rest van de middag feest voor inwoners van Oosterwolde en omgeving.

Aan het begin van het officiële deel was er even paniek: de sleutel die nodig was voor de opening was kwijt. Terwijl ceremoniemeester Berend Jan Spijkerboer in gesprek ging met Nanne Schoonhoven (een van de initiatiefnemers), Wim Prins (algemeen directeur van Prins Bouw) en burgemeester Tanja Haseloop-Amsing, gingen kinderen van CNS De Wegwijzer in Oosterwolde en de Koldewijn Schoele in Kamperveen op zoek naar de verdwenen sleutel. De kinderen vonden er verschillende, waaronder een gouden sleutel. Maar geen van deze sleutels bleek de juiste te zijn. Gelukkig werd deze vlak voor de officiële opening via een drone, bestuurd door de 13-jarige Sven van Norel uit Oosterwolde, alsnog op tijd afgeleverd. Voordat de deur van Hart van Oosterwolde geopend werd, knipten Nanne Schoonhoven, de 9-jarige Maartje van de Weg (leerling van CNS De Wegwijzer) en burgemeester Tanja Haseloop-Amsing met een grote schaar het lint aan een speciaal hiervoor opgestelde boog door.

Foto Jack Aalderink

Vertier
Aansluitend aan het formele deel kwamen inwoners van Oosterwolde en omgeving een kijkje nemen. Zij genoten van alles wat er deze middag te zien, doen en beleven was bij Hart van Oosterwolde aan het Sint Nicolaasplein. De lokale verenigingen presenteerden zich en er was iets lekkers voor iedereen. De springkussens, schminker en ballongoochelaar vielen goed bij de kinderen in de smaak.

Voor mekaar, met mekaar
In 2006 vonden de eerste gesprekken plaats rondom het burgerinitiatief Hart van Oosterwolde. In het najaar van 2022, 16 jaar en veel gesprekken later, was Hart van Oosterwolde een feit. Voor mekaar, met mekaar. Het multifunctionele centrum is inmiddels een vaste ontmoetingsplek in het dorp, de nieuwe appartementen worden bewoond en de openbare ruimte is opnieuw ingericht. Burgemeester Tanja Haseloop-Amsing bedankte de initiatiefgroep voor hun jarenlange, tomeloze inzet en feliciteerde haar met het mooie resultaat. “Een prachtig initiatief. Een mooi voorbeeld van Oldebroek voor Mekaar. Want naast de initiatiefnemers is er veel enthousiasme bij de rest van het dorp.” Dat blijkt ook wel uit de 350.000 euro die de inwoners van het dorp samen opbrachten bij de superloterij een aantal jaren terug. Naast de initiatiefgroep, overige inwoners van Oosterwolde en betrokken partijen bedankte Haseloop-Amsing provincie Gelderland voor het beschikbaar stellen van in totaal 600.000 euro subsidie. Vanuit het programma SteenGoed Benutten kreeg het initiatief Hart van Oosterwolde van provincie Gelderland namelijk 500.000 euro subsidie en 100.000 euro vanuit het project Groene Icoon.

logo provincie gelderland

Dit platform OvM online is mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland