header-oldebroek-voor-mekaar

Jans en Pietje gaan soms samen naar een evenement waar ze beiden belangstelling voor hebben. Pietje heeft een tandem en ze vinden beiden dat fietsen op zo’n vehikel wel iets heeft van participatie en dat willen ze beiden uitdragen. Je trapt samen vooruit. Als de een wat vermoeid is kan de ander dat opvangen. Wie voor zit moet goed uitkijken, degeen die achter zit kan extra om zich heen kijken en zelfs wat dingen overpeinzen. Een win-win situatie zoals participeren dat meestal is.

Ze zijn op weg naar een inspirerende vrijwilligers workshopcaroussel,  georganiseerd door de samenwerkingspartners: Goed bezig  en sociaal team Oldebroek. Ze zijn benieuwd. Pietje zit verscholen achter de rug van Jans, zij zit dus achter het stuur. Pietje kan mijmeren:

Wij fietsen maar zijn niet anti-lopen,
Antilopen lopen graag
of ze kunnen fietsen is de vraag.

Hij ziet het voor zich:

De workshops waren heel aanstekelijk. Het met elkaar kennis maken vormt een belangrijk deel van de avond. Het was goed om te horen hoeveel verenigingen van allerlei soort meedoen met de gesprekken. Van Oranjevereniging tot Zonnebloem. Allemaal mensen met het hart op de goede plaats. Vragen als: Hoe werf je leden?. Hoe houd je je leden enthousiast? Hoe kom je aan leden die goed in het profiel van jouw vrijwilligersvacature vallen? Hoe kom je aan leden die bestuursfuncties goed kunnen vervullen? etc. Het zijn allen zaken die van belang zijn om instanties te ondersteunen die de hand naar een ander uitreiken .

Dan was er nog een workshop over het gebruik van sociale media in het communicatieverkeer, waar ook een soort streven naar bekendheid valt. Als je hulpinstantie bent, maar niemand kent je dan bereik je niet veel. Je moet wel weten wat je met elkaar deelt, en je eigen privacy goed in de gaten houden.

Kortom een nuttige ‘koersgroepavond’ vonden Jans en Pietje toen ze naar huis reden.

antilopen

Nog even kwam tijdens de terugrit het Oener-koefeest ter sprake. Een evenement dat door de vrijwilligers uit het dorp wordt georganiseerd. Deze feesten zorgen ervoor dat mensen elkaar kennen en het geeft verbroedering en dat is nodig in de huidige tijd. Maar wij hebben het oogstfeest en de schapenmarkt, dat heeft dezelfde functie, weet Pietje.
Overigens Jans moet ik nog even kwijt dat ik het een prima idee vindt van de gemeente dat ze een ochtend in de week open zijn voor van alles zonder afspraak. Natuurlijk vergt het wat extra tijd en wellicht iets meer geld, maar een open deur voelt voor sommige mensen beter aan dan een afspraak en een loket waar je eerst een nummer moet trekken.

Pietje zet Jans thuis af en moet nog even verder. Het valt toch niet mee om een tandem vooruit te krijgen als je alleen moet trappen, en hij verlangt weer naar participatie….

 

logo provincie gelderland

Dit platform OvM online is mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland