header-oldebroek-voor-mekaar

(Het verhaal van de koersgroep over de weg naar een samenleving voor elkaar in de gemeente Oldebroek 2)

“Heb je het een beetje begrepen Pietje”, vraagt Jans. ”Jazeker je  hebt gelijk. Heel vaak wordt er langs dingen heen gepraat en het komt zelfs voor dat de inhoud van een probleem helemaal niet aan de orde komt in een bespreking en wordt ondergesneeuwd door procedures. Als het dan geen kop en staart meer heeft wordt er een commissie ingesteld, en dat duurt dan weer zolang dat men als commissie niet goed meer weet waar het over ging……..En dat willen we als koersgroep anders”. “Juist” zegt Jans: en ze kan na deze opmerking weer even rustig ademhalen.” Wij willen positief kritisch in de samenleving staan, de gemeente met open vizier positief uitdagen en door een andere bril gaan kijken als vroeger gebruikelijk was. Het zijn wellicht wat grote woorden, maar we moeten het proberen, al lijkt het moeilijk om een gedragsverandering op dit vlak van de grond te tillen. Maar de inwoners van Oldebroek hebben heel wat in hun mars hoor, je moet daar niet te min over denken. Er zijn al heel wat samenwerkingsverbanden die afzonderlijk opereerden, maar nu zijn gaan samenwerken. De afzonderlijke instanties laten doen waar ze goed in zijn en dingen aan anderen overlaten waar ze minder kaas van gegeten hebben. In groepen als PIO (Platform Informeel Overleg) vindt bundeling plaats van vrijwilligersorganisaties. DPGO (Diaconaal Platform Gemeente Oldebroek) hulp die zich gebundeld heeft vanuit kerkelijke organisaties, geweldig toch?

We hebben ook profijt gehad van onze werkgroepen wonen/werken; deregulatie; communicatie en zorg/welzijn. Sommige hebben wat meer succes gehad als anderen, maar allen  hebben bijgedragen tot meer begrip naar elkaar.

Ik zie een verdere ontwikkeling van onze gemeente voor elkaar wel zitten. Nu moeten we nog iets bedenken om mensen nieuwsgierig te maken zodanig dat ze er ook bij willen horen en er voor elkaar willen zijn. Geen loze kreet, maar doen. Zouden de inwoners dat willen / begrijpen vraagt Pietje zich af. Hij hoopt het te kunnen merken aan de inhoud van zijn mailbox. Het moet toch mogelijk zijn dat iemand daar deze week iets heel positiefs voor de gemeenschap in stopt. Pietje hoopt het, en droomt verder weer weg bij zijn haardvuur.

logo provincie gelderland

Dit platform OvM online is mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland